Marcus Wang

Po alkoholu se netloustne

17. 12. 2015 9:45:00
Je alkohol větší kalorická bomba než ovarové koleno? Má zásadní vliv na přibírání na váze? Přestaňte pít a zhubnete! Hmm... I když konzumace alkoholu u většiny lidí přispívá k tloušťce, on sám na vině není

Blíží se Vánoce a s nimi i zvýšené nebezpečí nárůstu objemu v pase i přes hýždě. Že k němu dojde je nevyhnutné. Kdo by odolal pochoutkám našich zkušených kuchařek? S novým rokem se dostaví špatné svědomí v duchu pevných předsevzetí ve zdravější stravu, více pohybu a lepší život obecně.

Proč někdo tloustne a jiný ne? Já nevím, ale věřím v základní princip zachování energie. Pokud se cpu, nabírám, když nežeru a cvičím, hubnu, nevisí mi břicho a zadek neplandá. Neuznávám výmluvy na genetické sklony k tloustnutí. Dostane-li tělo víc kalorií, než spotřebuje, ukládají se ve formě tuku. Věk, pohlaví a hormony rozhodují, kde se na těle uloží.

Dle lidového tvrzení se po alkoholu nezřízeně tloustne. Ano, nebo ne?

Podívejme se na fakta. Mýtus, že alkohol je obrovským zdrojem energie, kterou tělo přetransformuje na tuk, se nezakládá na pravdě. I když biochemickým spálením alkohol vydá 7 kcal/g, čímž téměř dohání tuky (9 kcal/g), není přímým zdrojem výživy. Jeho kalorie jsou prázdné a tělo je nedokáže využít. Jen jej zatěžují a zpomalují ostatní pochody, protože je pro organizmus toxickou látkou, která se metabolizuje přednostně. To znamená, že než jej tělo odbourá, inhibuje spalování tuků, které čekají a z nudy se ukládají v podobě tukových buněk shluklých do špeků. Zapíjení tučného jídla alkoholem tedy určitě k nárůstu tělesné hmotnosti povede!

Nyní následuje trocha teorie pro zvídavce a za trest pro ty, kteří na základce pohrdali hodinami chemie. Alkohol je (zjednodušeně řečeno) organická látka, které má ve své molekule skupinu OH. Ten konzumní se jmenuje ethylalkohol (špiritus), ten jedovatý methylalkohol. Ostatní alkoholy jsou široké veřejnosti spíše neznámé, i když některé z nich hojně používané i v domácnosti (ethylenglykol v ostřikovači na skla, glycerol v kosmetice).

Co se stane s ethanolem v lidském organizmu? Z 90% se rozpadá v játrech pomocí dvou různých enzymů (alkoholdehydrogenázy a aldehyddehydrogenázy). Nejdříve je oxidován na jedovatý acetaldehyd (příčina kocoviny), ve druhém kroku na neškodnou kyselinu octovou, která se dále přemění na oxid uhličitý a vodu. 10% alkoholu tělo vydýchá a vymočí. Při žádném z těchto procesů tuky nevznikají! Děj není tak složitý, jak vypadá na první pohled, když si jej přečtete ještě jednou, můžete na příštím večírku intelektuálně zamachrovat.

Pro lepší názornost věnujte pozornost tabulce ukazující kalorický přínos různých nápojů.

I když pivo, víno i tvrdé lihoviny obsahují sacharidy, jejich celková vnitřní energie je srovnatelná s ostatními běžnými nápoji. Že nadměrné pití alkoholu může vést jak k nadváze, tak i k podvýživě, je notoricky známo. Pouliční alkoholici zpravidla nadváhou netrpí.

Zákeřností alkoholických nápojů není jejich kalorická hodnota, ale skutečnost, že podporují chuť k jídlu. Pokud nelze jinak, nejlepší volbou zůstává střídmá konzumace nízkokalorických drinků (suché víno, nepřeslazené destiláty či koktejly) společně s vyváženou stravou s vysokým obsahem bílkovin a zároveň chudou na tuky. Hovězí stejk se zeleninou výrazně pomůže odolat touze cpát do sebe vysoce kalorické chuťovky.

Tedy, ne alkohol, ale hlavní příčinou neforemnosti těla je přejídání. I přes tato uklidnění zůstává faktem, že alkohol obsahuje kalorie, které tělo neuloží jako tuk, ale musí je přednostně zoxidovat, aby mohlo spalovat tuky.

article_photo

Receptů na udržení štíhlé linie existuje bezpočet. Abstinovat, pít vodu s citronem, je jeden z nich.

Prozradím vám ale ještě jiný (mnohem příjemnější) způsob, jak se během vánočních svátků držet ve formě.

Pozdvihnout náladu skleničkou sektu (brut) a přebytečné kalorie vyběhat v pohodě domácího prostředí vhodným relaxačním cvičením. :D

Autor: Marcus Wang | karma: 20.38 | přečteno: 1445 ×
Poslední články autora